Головна  →  Новини  →  26 квітня 2024

Цей день в історії: Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу

Цей день в історії: Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу

Подія ночі 26 квітня 1986 року стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики, жахливим нагадування про ту ціну, яку заплатили населення і екологія України та інших країн Європи.

26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. У результаті аварії було повністю зруйновано атомний реактор. Почалася велика пожежа, що тривала близько 10 днів. Величезна кількість радіоактивних речовин була викинута в атмосферу. 

Аварія на ЧАЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. Територія міста Прип’ять досі вважається непридатною для життя. Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей вмирали через роки.

Чорнобильська АЕС стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи та водночас символом мужності, сміливості й самопожертви тисяч українців. Це день пам'яті мужніх людей — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, вчених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС — усіх, хто ціною власного життя у двобої з моторошним невидимим ворогом захистили людство від смертельної радіації.

Ризикуючи своїм життям і здоров'ям, вони виконали свій обов’язок. Подвиг цих людей навічно залишиться у пам’яті українського народу.

Нагадаємо, що під час російського вторгнення в Україну Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами. Станцію звільнили 31 березня 2022 року.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку