Головна  →  Новини  →  28 травня 2015

Спецпроект газети «Хрещатик» «Мій Київ» відкрив Київський міський голова Віталій Кличко та депутати міської ради

Спецпроект газети «Хрещатик» «Мій Київ» відкрив Київський міський голова Віталій Кличко та депутати міської ради

Напередодні Дня Києва газета «Хрещатик» розпочала спецпроект «Мій Київ». Першими про свої улюблені місця у столиці розповіли мер Києва Віталій Кличко та депутати Київради. Такі ж питання журналісти зададуть відомим політикам, громадським діячам, письменникам та журналістам, артистам і акторам, художникам, архітекторам та іншим знаним особистостям. А в підсумку авторський колектив планує видати кольоровий краєзнавчий путівник по столиці, укладений за участю відомих авторитетних людей.

Віталій Кличко, Київський міський голова: «Я працював колись екскурсоводом і з великим задоволенням показую улюблені місця друзям і гостям. Звісно, не можна оминути Лавру. Музей мініатюр ‒ такого вже в світі знайти неможливо, тому завжди туди запрошую. Музей Другої світової війни. Подолом завжди прогулюємось. І якщо є можливість ‒ проїхатися водним трамвайчиком по Дніпру. Я був у багатьох містах світу, багатьох столицях. Скажу, що другого такого міста, як Київ, НЕМАЄ! Але потенціал, який у нас є, ми маємо зберегти і примножити. Щоб дати можливість комфортно жити киянам і насолоджуватися красою нашого міста всім приїжджим. Любіть наш Київ і будьте у ньому щасливими!».

Олексій Резніков, заступник Київського міського голови ‒ секретар Київради: «Я, як правило, всім, хто приїздить до мене в гості, показую київські схили. Тому що фантастичний вид на Дніпро і зелене оточення довкола ‒ це прекрасно, вважаю. Я показую наші головні храми. Обов’язково їдемо на Лівий берег і звідти переїжджаємо назад по мостах, так щоб було видно куполи Лаври, Видубецький монастир, постать Батьківщини-матері. Коли сонячне проміння падає ‒ фантастичний вид! Люблю в Маріїнському парку погуляти. Проїхатися від Арки Дружби народів на той бік, у Гідропарк, мотузковою переправою ‒ «троллеєм», яку зробили торік. Ну, а потім вже музеї. Андріївський узвіз і музей Булгакова обов’язково. Люблю пройтися пішки Андріївським узвозом, Подолом, піднятися фунікулером. Таке ось коло зробити. Іноді заходжу на територію комплексу Софія Київська. Хочу привітати киян зі святом і побажати всім хорошої теплої сонячної погоди і, найголовніше, мирного неба над головою. Не лише в святкові дні, але й завжди!».

Роман Головня, депутат Київради, секретар Постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики: «Андріївський узвіз і Поділ ‒ це мої улюблені місця з чудовими краєвидами. Люблю Андріївську церкву і схили біля Андріївського узвозу — там буквально відчувається, як «дихає» історія нашого міста ще з часів Київської Русі. Крім того, дуже ціную зелені зони Києва, які ми повинні максимально зберегти. Візитівкою столиці стала також і Пейзажна алея. ЇЇ дуже люблять мої діти, я із задоволенням приводжу туди гостей з-за кордону. А ми ж пам’ятаємо, що цієї краси могло б не бути, якби одне з наших міністерств побудувало там житловий будинок. Тож для нас, депутатів, які борються із незаконними забудовами, це гарний приклад, як робити міський простір комфортним і привабливим для мешканців міста і гостей».

Вікторія Муха, депутат Київради, член Постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики: «На чудові та цікаві місця для відпочинку багатий не лише центр Києва, а й усі райони міста. Серед моїх улюблених куточків у столиці ‒ каскад Святошинських озер та Святошинський ліс. Якщо ви хочете відпочити від галасу мегаполісу та насолодитися природою, то вам сюди. Тут навіть дихається легше, вільніше, приємно проводити час серед столітніх сосен, можна побачити все різноманіття природи. Мало хто знає, що каскад Святошинських озер ‒ найбільший у Києві, крім того, тут розміщені два найбільші озера столиці. Ці місця розташовуються біля західної брами у Київ, тож вони першими зустрічають гостей столиці з Європи, які подорожують автомобілем. Саме такі, не вказані у путівниках місця, дозволяють краще пізнати місто».

Андрій Андрєєв, депутат Київради, заступник голови Постійної комісії з питань освіти, науки та інноваційної політики: «В Києві чимало цікавих та гарних місць. Але найбільше мені подобаються парки столиці. Київ взагалі зелене місто і, мабуть, одне з найзеленіших міст України. Навіть в Європі немає таких прекрасних парків, як у столиці. То чому б не скористатися такою нагодою і не бувати там, мешкаючи тут? Наприклад, дуже гарно і затишно у Маріїнському парку, Ботанічному саду. А якщо до мене приїжджають друзі з інших міст, то зазвичай я показую історичні місця столиці. І це, як правило, центр Києва ‒ Хрещатик, Софійська площа».

Юрій Лещенко, депутат Київради, член Постійної комісії з питань екологічної політики: «Київ ‒ чудове та гарне місто. Наприклад, мені подобається відпочивати у Ботанічному саду, особливо коли цвіте бузок. Та й пройтися квітучим садом і подивитися на красу квітів — це завжди приємно. Також припадає до душі відпочинок у Голосіївському парку. Там чисте повітря, навколо співають пташки... І, звичайно, полюбляю прогулюватися Маріїнським парком. Загалом, це три найулюбленіші місця в Києві. А коли приїздять друзі з інших міст України, то йдемо на Майдан Незалежності. Адже всі ми пам’ятаємо Революцію Гідності та події, які там відбулися».

Павло Тарасюк, депутат Київради, член Постійної комісії з питань інформаційної політики та реклами: «Найбільше я люблю вечірні прогулянки Маріїнським парком ‒ звісно, коли у мене на це є час. І вважаю, що це найчарівніше та найбільш енергетичне місце в столиці. Там я відчуваю якусь особливу енергетику. Подобаються також культурно-історичні місця столиці ‒ це Софія Київська та Поділ. А на святкування Дня Києва планую відвідати «Арт-Пікнік Слави Фролової» у парку імені Пушкіна. Цей захід є безпрецедентним і там справді панує європейський дух».

Андрій Березовський, депутат Київради, член Постійної комісії з питань інформаційної політики та реклами: «Зазвичай якщо до мене приїжджають друзі з різних міст України або з-за кордону, то, безперечно, хочеться показати визначні та цікаві місця Києва. І це, як правило, Парк Слави, Києво-Печерська лавра, Співоче поле. Вважаю ці місця гордістю столиці. Там можна побачити не тільки багато цікавого, але й прогулятися, насолодитися атмосферою міста. Особисто мені, коли хороша погода, подобається бувати в Ботанічному саду, подихати там свіжим повітрям. А ще гарне місце відпочинку і прогулянки для мене ‒ у парку Шевченка».

Валентина Мандрик, депутат Київради, член Постійної комісії з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики: «Звичайно, коли мої друзі перший раз у Києві, то я обов’язково показую їм Софійську площу, Михайлівський собор, Києво-Печерську лавру. Мені і самій подобається там бувати. А от одне з моїх улюблених місць ‒ це Ботанічний сад, де можна просто розслабитися, відпочити від буденних справ та насолодитися красою квітів. Усього навіть не перелічити, адже у Києві є чимало історичних місць, культурних пам’яток, де завжди цікаво бувати як киянам, так і гостям столиці. Водночас я можу точно сказати, що Київ своєю красою не поступається європейським містам».

Олена Галушка, депутат Київради, заступник голови Постійної комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу: «Мені неймовірно подобається Поділ ‒ це моє найулюбленіше місце. Там відчувається особлива атмосфера, що передає історичну автентичність міста. Також подобається прогулюватися Пейзажною алеєю. Адже це унікальне місце, де можна побачити справжні витвори мистецтва. А от якщо до мене приїжджають родичі з інших міст, то це, як правило, екскурсія по церквах. Наприклад, після подій на Майдані Михайлівський собор для мене став символом свободи. І ми обов’язково його відвідуємо. І, звісно, як не зайти до Софії Київської та Андріївської церкви».

Тетяна Меліхова, депутат Київради, член Постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування: «Андріївський узвіз, однозначно. Музей під відкритим небом Пирогів. Це обов’язково зелені території. Гідропарк, якщо це літній період. Це обов’язково Дніпровська набережна. Прогулянки катером, щоб подивитися схили Дніпра. І багато іншого. Це обов’язково Володимирська гірка, Маріїнський парк. Дуже багато улюблених місць. Я вже не кажу про історичний центр Києва. Києво-Печерська лавра, Софія.

Микола Швирид, депутат Київради, член Постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку: «Оболонська набережна ‒ найулюбленіше місце. Вона довга, на березі Дніпра. Прекрасно обладнана паркова зона. Там реально можна пішки пройтися десь кілометрів із п’ять. Прогулятися тут чудово. Місце прекрасне, красень Дніпро! Гостям традиційно показую Андріївський узвіз, Володимирську гірку, Печерський ландшафтний парк. Прекрасні дніпровські кручі. Багато в Києві красивих і цікавих місць. Наприклад, Музей авіації на Жулянах ‒ там розкішна колекція літаків.»

Перейти до спискуВерсiя для друку