Головна  →  Новини  →  9 квітня 2015

У Києві до ініціативної групи з підготовки установчих зборів для формування Громадської ради подала заяви рекордна кількість кандидатів – 264

За інформацією Департаменту суспільних комунікацій, з 23 березня розпочато формування Громадської ради при виконавчому органі Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації).

Протягом двох тижнів до Департаменту суспільних комунікацій надійшло 264 заяви від представників інститутів громадянського суспільства щодо участі в ініціативній групі з підготовки установчих зборів для формування Громадської ради. Зареєструвалося 226 представників, яким були роздані затверджені списки кандидатів до ініціативної групи, пам’ятка щодо її подальшої роботи та мандат для відкритої процедури голосування.

Враховуючи рекордну кількість кандидатів, обрати персональний склад ініціативної групи планувалося 9 квітня під час інформаційно-установчого засідання «за круглим столом» в Колонній залі Київської міської ради.

У Департаменті зазначають, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996 виконавчий орган Київської міської ради (КМДА) мав право самостійно утворити таку ініціативну групу, залучивши до роботи найбільш суспільно-авторитетні громадські об’єднання міста.

«Рішення залучити громадськість до утворення ініціативної групи нами було прийнято саме з метою забезпечення максимальної відкритості усіх етапів формування Громадської ради. Для створення рівних умов щодо здійснення прозорого вибору усім кандидатам завчасно були розіслані запрошення, на офіційному веб-порталі КМДА за тиждень до «круглого столу» були оприлюднені списки кандидатів до ініціативної групи для ознайомлення і попереднього визначення. Шляхом публічного діалогу ми планували обговорити пропозиції щодо кількісного складу ініціативної групи та рейтинговим голосуванням визначити її персональний склад», – зазначив заступник директора Департаменту суспільних комунікацій Олег Куявський.

На жаль, з перших хвилин засідання стало очевидним, що узгодженого рішення щодо утворення ініціативної групи сьогодні не варто чекати. Через надмірну активність представників окремих інститутів громадянського суспільства, які свідомо уникали конструктивного діалогу, було порушено порядок денний засідання.

Таким чином, ані відкриту процедуру голосування щодо кількісного складу, ані рейтингове голосування щодо визначення персонального складу ініціативної групи провести на належному рівні вже не було можливості.

У зв’язку з тим, що засідання було зірвано, головуючий підняв питання щодо перенесення відповідної процедури обрання ініціативної групи на інші дату та місце. Рішення було підтримано більшістю представників інститутів громадянського суспільства.

Звертаємо увагу, що 8 квітня на засіданні Уряду було схвалено проект постанови «Про внесення змін до постанови КМУ від 03.11.2010 № 996». Зазначений нормативно-правовий акт буде затверджено наступної середи. Подальший порядок формування Громадської ради буде проводитися з урахуванням прийнятих змін.

Перейти до спискуВерсiя для друку