Головна  →  Новини  →  10 червня 2015

Комісія з питань найменувань при Київському міському голові підтримала перейменування вулиць Марини Раскової та Комуністичної

Комісія з питань найменувань при Київському міському голові підтримала перейменування вулиць Марини Раскової та Комуністичної

На черговому засіданні комісії з питань найменувань розглянули результати громадського обговорення щодо перейменування чотирьох вулиць у столиці. Заслухавши всі «за» і «проти», члени комісії підтримали перейменування вулиці Марини Раскової у Дніпровському районі на вулицю Євгена Сверстюка та вулиці Комуністичної у Дарницькому районі на вулицю Трипільську.

Крім того, комісія погодила надання вулиці з проектною назвою Житлова у Печерському районі імені Кахи Бендукідзе та найменування безіменного проїзду від Національного музею народної архітектури та побуту України (Пирогово) до вул. Академіка Заболотного у Голосіївському районі на честь Академіка Петра Тронька.

Також члени комісії розглянули пропозиції депутатів Київради та громадськості щодо перейменування низки вулиць, назви яких пов’язані з діячами комуністичного тоталітарного режиму, ‒ вулиць Антонова-Овсієнка, Івана Федька, Бабушкіна, Цюрупинська, Щербакова, Примакова, Петровського, Блюхера, Омеляна Горбачова, Котовського, Вільгельма Піка, Полупанова, Чудновського, Михайла Майорова.

Як зазначив секретар комісії ‒ начальник відділу з суспільно-політичних питань Департаменту суспільних комунікацій Ярослав Шибанов, найближчим часом розпочнеться процедура громадського обговорення цих пропозицій:

‒ Таким чином, комісія розпочала безпосереднє виконання завдань, визначених Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Довідково

Євген Сверстюк ‒ український письменник, мислитель, філософ, громадський діяч. До своєї смерті ‒ до грудня 2014 року ‒ мешкав у будинку № 8 на вулиці Марини Раскової.

Каха Бендукідзе ‒ грузинський політик. Протягом 2004-2009 років обіймав посаду міністра з координації економічних реформ Грузії. Займався реформою економіки і реформою державної служби. Після перемоги у 2014 році демократичних сил в Україні Каха Бендукідзе багато часу присвятив допомозі українському уряду на шляху реформування економіки країни. Разом з іншими відомими економістами він увійшов до складу Експертної ради при Міністерстві економіки України. Вiн запропонував реформувати податкову систему, відмовитись від субсидіювання державою внутрішнього споживання природного газу промисловими споживачами та населенням, скоротити державний апарат та розпочати безкомпромісну боротьбу з корупцією.

Петро Тронькодоктор історичних наук, професор, академік Національної академії наук України, голова правління Всеукраїнської спілки краєзнавців, голова правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені О.Гончара, віце-президент Асоціації історичних міст України. Був ініціатором створення загальноукраїнського скансену ‒ Національного музею народної архітектури та побуту України в с. Пирогів.

Перейти до спискуВерсiя для друку