Головна  →  Новини  →  16 червня 2015

100 шедеврів від Катерини Білокур можна відсьогодні побачити у Мистецькому Арсеналі

100 шедеврів від Катерини Білокур можна відсьогодні побачити у Мистецькому Арсеналі

Самобутня, Чудова, Неперевершена і дуже Українська, ‒ все це про видатну мисткиню ХХ сторіччя Катерину Білокур, масштабна ретроспектива робіт якої відкривається сьогодні у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал».

На безпрецедентній виставці «Хочу бути художником!» вперше в історії незалежної України в одному виставковому проекті представлено майже весь творчий доробок Катерини Білокур з колекції Музею українського народного декоративного мистецтва, Яготинського історичного музею та інших провідних українських музеїв. Це близько 100 шедеврів, серед яких і олійний живопис, і малюнки, і невеличкі нариси. Нарешті, відвідувачі матимуть змогу оцінити всі грані таланту унікальної художниці, яка є одним із символів української культури.

Як зазначили у своєму повідомленні організатори, на місяць Мистецький Арсенал перетвориться на майданчик діалогу крізь десятиліття між Катериною Білокур і українками, які так само, як і мисткиня майже сто років тому, промовляють сьогодні зухвалу фразу «Хочу бути художником!». Звідки приходить це могутнє й часом ірраціональне бажання займатись мистецтвом? Чи змінилися у сучасній Україні умови для жінок-художниць, які роблять вибір на користь сучасного мистецтва? Що означає цей вибір для українських мисткинь, які сьогодні працюють у нових медіа і, зокрема, експериментують у жанрі відео-арту?

В експозиції проекту ‒ відео-роботи сучасних українських художниць Катерини Берлової, Наталії Блок, Ути Кільтер, Лізи Готфрік, Дар’ї Кольцової, Ольги Ланник, Ольги Селіщевої, Зінаїди Ліхачової, Анастасії Лойко, Соломії Савчук & Наталії Голіброди, Оксани Чепелик, Аліни Якубенко, Дар’ї Кузьмич. Протягом всієї виставки проходитимуть ретроспективи документальних фільмів, реалізовані за підтримки Національного центру Олександра Довженка.

Також у програмі виставки ‒ зустріч-навчання для екскурсоводів, зустріч з режисеркою фільму «Катерина Білокур. Послання» Ольгою Самолевською, розмова у формі відкритої екскурсії «Листами мов зорею засвічу», вечірня-школа живопису для дорослих «Натюрморт з натури», спеціальний показ фільму Сергія Параджанова «Українська рапсодія».

Вистака триватиме до 19 липня.

Довідково

У 2015-му виповнюється 115 років з дня народження Катерини Білокур. Вона привернула загальну увагу до своїх полотен, вразивши найвибагливіших знавців та поціновувачів яскравою самобутністю, поетичною силою своїх творів. Ніхто так не опоетизував квіти як Катерина Білокур. Три її картини – «Цар-Колос», «Берізка», «Колгоспне поле» ‒ на Міжнародній виставці в Парижі у 1954-у році побачив Пабло Пікассо. Він сказав: «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!». Біографія художниці – надзвичайно яскрава і актуальна історія про долю геніальної жінки, яка прагнула займатись мистецтвом в українській провінції на тлі тяжких історичних і політичних обставин ХХ сторіччя.

Кияни на вшанування творчості видатної української художниці назвали одну з вулиць у Печерському районі столиці ім’ям Катерини Білокур.

Перейти до спискуВерсiя для друку