Головна  →  Новини  →  18 грудня 2017

Національна конференція: Київ серед лідерів сприяння розвитку громадянського суспільства

Національна конференція: Київ серед лідерів сприяння розвитку громадянського суспільства

Поточний рік засвідчив, що місто Київ впевнено стає центром заходів та подій, де спільно із впливовими міжнародними організаціями обговорюються сучасні тенденції, здійснюється актуальний моніторинг даних та генеруються нові ідеї щодо шляхів взаємодії органів державної влади з організаціями громадського суспільства в Україні.

18 грудня розпочала дводенну роботу Національна конференція «Партнерство та співпраця між державними органами влади та організаціями громадянського суспільства в Україні: успіхи та виклики», організована Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Офісом Ради Європи в Україні у партнерстві із Адміністрацією Президента України та Міністерством молоді та спорту України.

До привітань учасників Національної конференції долучилися керівники міністерств та відомств, міжнародних донорських інституцій, представники активних організацій громадянського суспільства.

Зокрема, було наголошено, що важливими умовами успішної реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства 2016-2020 рр., є прийняття закону про статут територіальних громад, забезпечення максимальної участі громадянського суспільства у прийнятті рішень органами влади на місцях та місцевим самоврядуванням, надання експертної практичної допомоги у розробці громадами стратегій розвитку та інфраструктурних проектів, подальше удосконалення і підсилення інституційної спроможності громадянського суспільства тощо.

У продовження теми, Всеукраїнська Асоціація сприяння самоорганізації населення презентувала підсумки аналізу 25-ти регіональних програм на предмет відображення в них завдань Національної стратегії, який здійснювався за 30 показниками. Відзначимо, що саме столична програма отримала за результатами моніторингу найвищу кількість балів, розділивши перше місце з м. Дніпром.

Про те, як налагодити міжгалузеве партнерство, про успіхи та виклики співпраці влади та громадськості на прикладі столиці України розповіла під час тематичної панельної дискусії директор Департаменту суспільних комунікацій Марина Хонда:

‒ Події чотирирічної давнини створили надзвичайно потужний суспільний запит громадськості до влади – місто Київ потребує швидких, ефективних та дієвих змін, створення зрозумілих умов, коли б до участі в управлінні містом, вирішенні його проблем і визначенні перспектив розвитку, вільно та активно долучалася територіальна громада. І сьогодні вже можна стверджувати, що Київ має один з найкращих переліків інструментів та механізмів впливу громадян на місцеву владу.

До громадського бюджетування, конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, порядку подання електронних петицій та місцевих ініціатив, організації громадських слухань, електронного онлайн обговорення проектів нормативно-правових актів, форуму організацій громадянського суспільства найближчим часом приєднається і конкурс проектів «Громадська перспектива: прозора влада та активна громада» ‒ спрямований на фінансову підтримку проектів ОГС міста.

‒ Незважаючи на досягнення, ми завжди готові вдосконалювати співпрацю з ОГС, проводити «роботу над помилками», вчитися, шукати кращі, ефективніші шляхи взаємодії з громадою. Бо тільки у партнерстві, лише разом зможемо зробити Київ кращим, зручнішим та комфортнішим, ‒ наголосила Марина Хонда.

Під час конференції присутні мали змогу подискутувати на теми залучення ОГС до розробки та реалізації політики, підвищення фінансової стабільності ОГС, питань децентралізації, розширення доступу організацій громадянського суспільства в Україні до надання соціальних послуг та багато іншого.

Перейти до спискуВерсiя для друку