КМДА Київська міська державна адміністрація


9 лютого 2018

Результати пілотного проекту «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» представлено у Страсбурзі

Результати пілотного проекту «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» представлено у Страсбурзі

Про спільний пілотний проект Департаменту суспільних комунікацій та Офісу Ради Європи в Україні «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» відомо далеко за межами Києва. Зокрема, почати реалізацію подібних заходів вже бажають і в інших містах та регіонах України.

І недарма, бо перші вагомі результати насиченої співпраці з реалізації столичного проекту представлені 08-10 лютого в Секретаріаті Ради Європи під час робочого візиту представників міської влади Києва та інститутів громадянського суспільства до міста Страсбург (Французька Республіка).

До уваги керівних органів Секретаріату Ради Європи представлені основні напрацювання профільних фокус-груп проекту – Концепція пілотної академії громадської участі, платформи НУО та онлайн-платформи в місті Києві. Результати, висновки та рекомендації обговорили за участю залучених експертів на заключному засіданні Координаційної групи проекту.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник голови Київської міської державної адміністрації Олексій Резніков: «На сьогодні запорукою успішного розвитку будь-якого міста є демократія участі. За дуже короткий проміжок часу столиця України зробила величезний крок вперед і не планує зупинятися на досягнутому. Сподіваємося, що цей етап проекту – початок нашої співпраці, і незабаром про місто Київ говоритимуть як про взірець європейських стандартів щодо громадської участі у процесі прийняття рішень».

На прикладі пілотного проекту «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень» офісу Ради Європи в Україні його керівник Володимир Кебало назвав основну передумову розвитку нашої країни: «Усі реформи будуть сталими і матимуть позитивний вплив на економіку та суспільство лише у разі їх інклюзивності». Також експерт поділився особистим приємним спостереженням, зазначивши, що до академії її учасники говорили «різними мовами», а вже зараз і влада, і громадськість впевнено крокують пліч-о-пліч.

«Без сумніву, академія громадської участі корисна не тільки для громадськості, але й для влади. Як правильно комунікувати з організаціями громадянського суспільства, у який спосіб залучати їх до участі у прийнятті рішень? Однозначної відповіді на ці питання ви не знайдете у жодному підручнику. Натомість системне навчання, яке пропонує академія, допоможе громадськості та органам публічної влади зміцнити співпрацю та дати практичний результат», – переконана директор Департаменту суспільних комунікацій Марина Хонда.

У ході робочого візиту учасники проекту також зустрілися з представниками мерії міста Страсбург, де обмінялися досвідом щодо функціонування системи місцевого самоврядування, процесів прийняття рішень, форм та методів публічних консультацій, успішних механізмів громадської участі, електронної демократії, громадського бюджету тощо, а також обговорили перспективи подальшої реалізації проекту.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.