Головна  →  Новини  →  26 червня 2015

В рамках структурної взаємодії підрозділів КМДА Департамент суспільних комунікацій організував прес-конференцію з питань адаптації учасників АТО

На запитання представників мас-медіа відповідали директор Департаменту соціальної політики Юрій Крикунов, заступник директора Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Черкашина, начальник відділу інформаційної роботи Київського міського центру зайнятості Олександр Ганієв та заступник військового комісара по роботі з особовим складом та громадськістю Київського міського військового комісаріату Ігор Слюсаренко.

Завдання, які нині ставить Київський міський голова Віталій Кличко своїм підлеглим ‒ організувати максимально чітку та системну роботу направлену на підтримку учасників АТО та членів їх родин. Для комплексного вирішення питань демобілізованих учасників АТО в Києві створено Міжвідомчу робочу групу, до складу якої увійшли усі профільні Департаменти та служби. Наразі відпрацьовано алгоритм дій щодо соціального та психологічного супроводу кожного бійця: від моменту мобілізації і аж до повної адаптації після повернення до мирного життя. Адже не завжди демобілізований учасник АТО знає куди звертатися за допомогою і на які пільги він може розраховувати. Проблемою є й те, що не завжди демобілізований воїн хоче ініціювати таке звернення. Завдання влади максимально допомогти та зробити все для того, аби боєць відчув підтримку та не зневірився у роботі служб.

‒ Нами відпрацьовується модель, коли ми не будемо чекати звернення учасника АТО або члена родини до тієї чи іншої інстанції, ‒ ми супроводжуємо бійця, спілкуємося з ним: куди піти, чим допомогти. Також інформуємо про те, де отримати юридичний супровід, хто забезпечує санаторно-курортне лікування, хто відповідає за працевлаштування і який порядок, ‒ про таку ініціативу розповів Юрій Крикунов.

Журналістів цікавили і питання додаткових, окрім державних, соціальних гарантій киянам-учасникам АТО. Йшлося про допомогу в рамках міської цільової програми, а саме ‒ одноразову матеріальну допомогу у розмірі 2,5 тис грн, щомісячну адресну матеріальну допомогу для покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг. На ці потреби зі столичного бюджету виділено понад 93,5 млн грн. Окрім того, киянин-учасник АТО має право і на безкоштовний проїзний квиток на усі види міського пасажирського транспорту, на що у бюджеті передбачено 3,3 млн грн.

‒ Київська міська влада має можливість практично кожного киянина-учасника АТО забезпечити путівкою на санаторно-курортне лікування, а маємо аж 23 звернення. На обліку учасників АТО понад 7 тисяч осіб. Мені складно повірити, що з 7 тисяч ніхто не хоче отримати путівку на санаторно-курортне лікування, ‒ розповів Юрій Крикунов.

Про те, що ситуація змушує переходити до повного супроводу бійця АТО, говорив і Ігор Слюсаренко. Комісаріат щоденно працює із тими демобілізованими, які звертаються, і роз’яснює питання соціального, правового і психологічного характеру. «Але не всі приходять. Ми працюємо з невеликою частиною людей, які захотіли прийти за порадою, і з родинами загиблих військовослужбовців, з пораненими бійцями, і надаємо різну допомогу, в тому числі і щодо збору документів», ‒ наголосив він.

Соціальну та психологічну підтримку, правову консультацію чи роз’яснення демобілізовані учасники АТО отримують у фахівців із соціальної роботи, які працюють в усіх районних центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Питання пов’язані із працевлаштуванням, професійною підготовкою чи перепідготовкою вирішує Київський міський центр зайнятості.

Перейти до спискуВерсiя для друку