КМДА Київська міська державна адміністрація


1 квітня 2019

Додаткові повноваження як запорука успіху діяльності органів самоорганізації населення

Особливості виконання власних повноважень органами самоорганізації населення з територією індивідуальної забудови, визначених статтею 14 Закону України «Про органи самоорганізації населення», обговорено з представниками комітетів за «круглим столом» у приміщенні органу самоорганізації населення «Комітет мікрорайону «Нижні Бортничі» (Дарницький район).

У заході взяли участь представники органів самоорганізації населення з територією індивідуальної забудови: комітетів мікрорайонів ‒ «Енергетик», «Совки», «Жуляни», «Биківня», «Пирогів», «Лиса гора», «Селище Водогін, хутори Микільський та Редьки», «Нижні Бортничі», «Щастя»; квартальних комітетів ‒ «Авіатор» та «Зариваха»; вуличних комітетів ‒ «Хуторець», «Вулиці Адмірала Ушакова, Військова, Маршальська» та «Вулиця Червона та провулок Червоний».

Учасники заходу детально обговорили складності виконання власних повноважень ОСН у приватному секторі міста та однозначно позитивно висловилися щодо необхідності у додаткових повноваженнях, які можуть бути на підставі статті 15 Закону України «Про органи самоорганізації населення» та, виходячи з норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», делеговані Київською міською радою з урахуванням специфіки життєдіяльності кожного комітету, реальних запитів жителів на отримання адміністративних послуг та традицій взаємостосунків представницьких органів базової ланки місцевого самоврядування з населенням таких територій столиці. Питання додаткових повноважень є особливо актуальним для комітетів мікрорайонів «Совки», «Жуляни», «Биківня», «Пирогів»  та «Нижні Бортничі».

За підсумками «круглого столу» представники органів самоорганізації населення з територією індивідуальної забудови вирішили звернутися з відповідною резолюцією до київської міської влади щодо ініціювання процесу визначення та надання таким ОСН додаткових (делегованих) повноважень.

Безумовно, виконання додаткових повноважень потребує додаткового матеріально-технічного та фінансового забезпечення і високого рівня організаційної спроможності комітетів. З метою детального вивчення можливостей виконання конкретним ОСН додаткових повноважень, зокрема у сфері благоустрою території, соціального захисту населення, чи-то організації діяльності з розвитку фізичної культури, представники комітетів вирішили утворити спільно з Департаментом суспільних комунікацій спеціальну робочу групу.

Отже, перший крок на шляху посилення органів самоорганізації населення у секторі індивідуальної житлової забудови міста додатковими повноваженнями зроблено, а надалі триватиме плідна робота з унормування такої ініціативи. Сподіваємося, що нагальна необхідність перетворення ОСН у справді дієвий механізм місцевого самоврядування, тим більше враховуючи тенденцію до децентралізації влади, матиме позитивні наслідки для територіальної громади столиці.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.