КМДА Київська міська державна адміністрація


14 травня 2019

У Києві відзначатимуть Дні Європи 17-19 травня просвітницькими та культурними заходами

У Києві відзначатимуть Дні Європи 17-19 травня просвітницькими та культурними заходами

У відзначенні Дня Європи в Україні візьмуть участь 20 посольств країн-членів ЄС. Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив директор Департаменту суспільних комунікацій Роман Лелюк:

‒ 17-19 травня у місті відбудеться День Європи, який пройде у новому форматі — тісній взаємодії з П’ятим Міжнародним фестивалем мистецтв Anne de Kyiv Fest. Це інформаційний, театрально-видовищний та освітній проект, спрямований на популяризацію історії України-Руси в контексті нерозривного контакту, політичної і культурної взаємодії нашої країни з Європою. На фестивалі мистецтв Anne de Kyiv Fest, серед інших заходів, представлять виставу «Едігна ‒ донька Анни Київської і Генріха Першого» письменника Олександра Ірванця і «Музичні фрески» композитора Євгена Станковича.

Участь у круглому столі взяли заступник голови КМДА Марина Хонда, керівники профільних департаментів КМДА, представники посольств європейських країн та представництва ЄС в Україні, митці.

Оскільки День Європи, який відзначається кожну третю суботу травня, цього року проводиться в День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу у 1944 році, що також відзначається 18 травня, заступник голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда поінформувала, що обговорюється питання поєднання відзначення цих двох дат:

‒ Ми хотіли зробити так, щоб це був один захід і логічно поєднувався між собою, щоб ми розуміли, що всі історичні події мали місце в нашому житті. В цей день, в суботу, ми обов’язково вшануємо цю подію, яка відбулася з кримськотатарським народом, о 12-й годині на Михайлівській площі хвилиною мовчання.

На Михайлівській площі протягом дня пройде і фотовиставка Зареми Ялибойлу «Людські обличчя депортації. Трагедія кримських татар 75 років поспіль», а ввечері, о 21-й годині відбудеться спеціальний показ першого кримськотатарського художнього фільму «Хайтарма».

Церемонія відкриття Днів Європи відбудеться 18 травня о 13 годині на Михайлівській площі. Представляти свої країни зголосилися 20 посольств. Локації посольств з різними заходами розпочнуть роботу зранку суботи біля будівлі Міністерства закордонних справ на Михайлівській площі.

Цього року до Днів Європи в Україні долучилися посольства Німеччини, Австрії, Франції, Бельгії, Кіпру, Естонії, Латвії, Литви, Фінляндії, Швеції, Данії, Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини, Словенії, Хорватії, Великої Британії, Представництво ЄС в Україні, а також Чорногорія, яка є кандидатом на членство в ЄС.

Серед низки заходів, які плануються на День Європи, ‒ просвітницький проект «Ренесанс Острозької академії в європейському контексті», який продемонструє нерозривність європейських гуманітарних традицій з українськими. Посольства представлять інформацію про свої країни та національні традиції.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.