Головна  →  Новини  →  20 лютого 2020

Книги, що вийшли у 2019 році в співпраці з музеями, інституціями та творчими спілками столиці

Книги, що вийшли у 2019 році в співпраці з музеями, інституціями та творчими спілками столиці

В рамках міської цільової програми розвитку інформаційно-комунікативної сфери міста Києва на 2019-2021 роки, у 2019 році враховуючі Постанови Кабінету Міністрів України «Про підтримку діяльності творчих спілок та книговидавничої справи» та «Про заходи з увічнення пам’яті захисників України на період до 2020 року» Департамент суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) підтримав видання 9 назв книг загальним накладом 2700 примірників, що надійдуть у 2020 році до фондів 136 бібліотек столиці.

З метою підтримки некомерційних літературних проектів художнього, історичного, культурного, патріотичного характеру до співпраці було залучено 10 організацій:

Враховуючи величезний досвід та унікальність архівних матеріалів, що були зібрані для кожного з книжкових проектів з цікавістю та очікуванням будуть оцінені майбутніми читачами бібліотек та відвідувачів бібліохаб столиці.

Анотації до видань

«Як тебе не любити... Коротка проза про сучасний Київ та киян 2019»

ISBN 978-966-986-106-1

Київ завжди був духовним осередком України, місцем найбільшої сили її народу. Саме через таку особливу роль Київ поставав у мистецтві у яскравих, неординарних образах. Нові історії захоплять читача не лише мальовничими образами сучасного міста, а й створять ілюзію туристичної прогулянки столицею.

«Григорій Косинка. Повна збірка творів. Документи. Спогади.»

упорядник Гальченко Сергій
ISBN 978-966-986-119-1

Ця книжка є найповнішим виданням спадщини видатного українського прозаїка Григорія Михайловича Косинки (1899–1934), якого фізично знищила сталінська тоталітарна система. В даному виданні надруковано всі тексти завершених і віднайдених в архівах та в прижиттєвих і посмертних публікаціях прозових та публіцистичних творів письменника. Вперше подано найповнішу добірку епістолярної спадщини включно з деякими листами до нього (В. Винниченка, С. Васильченка та інших осіб). Комплекс архівних документів із справ-формулярів стеження радянських спецорганів за письменником у 1920-х – на початку 1930-х років, що зберігаються в Галузевому державному архіві Служби безпеки України, – це не лише компромат на Г. Косинку, але й рідкісне зібрання матеріалів біографічного характеру. Документи слідчої справи – від дня арешту 6 листопада 1934 р. і до акту про розстріл 17 грудня 1934 р. – це матеріали сорокаденного марафону фальсифікаторів, які поспішно готували розправу над талановитими українськими патріотами, що стали жертвами тоталітарної системи. До видання увійшли найпромовистіші спогади про Г. Косинку його матері і дружини Т. М. Мороз-Стрілець, митців і друзів, які були поруч із ним. У короткому фотолітописі репродукуються світлини та зразки рукописів, ілюстрації до творів письменника. Видання адресоване киянам і всім, хто цікавиться спадщиною видатних творців новітньої української літератури.

«Тоталітарна топоніміка радянських вулиць Києва в особах. Документи і матеріали»

автори Терес Наталія та Іваницька Лілія
ISBN 978-966-986-120-7

Збірник містить документи та матеріали, які свідчать про антинародну суть та трагічні наслідки для суспільства діяльності більшовицьких партійних та державних керівників, очільників репресивних органів та кадрових військових, увічнених у топоніміці радянської доби. Через призму документів та фактів аналізується радянська топонімічна політика як складова партійної ідеологічної системи фальсифікацій та викривлення правди історії.

«Київські вітражі». Антологія сучасної поезії

упорядники Шевченко Станіслав та Дробот Василь
ISBN 978-966-986-118-4

Про уславлене у віках місто Київ існує багато літературних джерел: переказів, рукописів, книг. У митців, літераторів є особливий образний ракурс бачення довколишнього світу, вміння відчувати красу і, непомітну звичному оку, гармонію в буденності. в звичній реальності. Цікаво, як сприймають сучасні поети сьогоденний, легендарний, прекрасний, але й «проблемний» Київ? Це стане зрозумілим усім, хто познайомиться з виданням: дороге нам місто стане ще ближчим, ріднішим.

«Від Мангишлаку до Пріорки»

автор Скомаровський Вадим
ISBN 978-966-986-103-0

Здавалося б, що може бути спільного між прикаспійським півостровом Мангишлак і київською Пріоркою? Адже відстань між ними – багато сотень кілометрів. І все-таки спільність є. Поєднані вони ім’ям великого українського письменника, талановитого художника Тараса Григоровича Шевченка. На півострові Мангишлак він відбував заслання, а на Пріорці уникав нагляду царської поліції. Ці важливі, болісні сторінки Шевченкового життя художньо відтворив у поемі «Від Мангишлаку до Пріорки» сучасний український поет Вадим Скомаровський. Особливу увагу автор зосередив на щирих, товариських взаєминах Шевченка з дітьми.

«Рідні береги» збірник пісень для дітей молодшого та середнього шкільного віку

Композитор Димань Тетяна автор пісень Качан Анатолій
ISMN 979-0-9007171-08-8

Збірник пісень розширить дитячий пісенний репертуар учнів молодшого та середнього шкільного віку. Пісні Тетяни Димань написані на вірші лауреата літературно-мистецької премії імені Лесі Українки Анатолія Качана з його книжки «Листи з осіннього саду», подарованої композитору. Тематика вокальних творів різноманітна — картини природи, пори року та пісні на рідкісну в дитячому репертуарі мариністичну тематику. Видання рекомендовано вчителям музики шкіл різного типу, студентам музично-педагогічних навчальних закладів, фахівцям позашкільних дитячих установ, а також шанувальникам української авторської пісні.

«З музейного досьє: Олександр Стебель, Григорій Малинко, Іван Даценко»

Національний музей історії України у Другій світовій війні
ISBN 978-966-986-107-8

Три людські долі, три дороги крізь вир Другої світової війни, про які розповідає це видання, дуже несхожі між собою. А об’єднує їх передусім те, що кожна з них незвичайна. Незвичайним було життя Олександра Стебеля, батарея берегової оборони під командуванням якого в естонській частині Балтики діяла так вправно, що гітлерівці навіть запропонували йому перейти до них на службу – контролювати Ла-Манш, – але офіцер зберіг вірність присязі. Не менш дивовижний життєпис Григорія Малинка, який з осколком, застряглим біля самісінького серця, зажив слави спортсмена, вигравши дев’ять українських чемпіонатів із боротьби. Біографія Івана Даценка, який перетворився з радянського льотчика-аса на вождя індіанського племені могавків у Канаді, стала відома багатьом уже в незалежній Україні завдяки кінострічці «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

«Київ у світлинах забутих фоторепортерів. Пам’яті Андрія Левченка»

упорядник Кухарський Володимир
ISBN 978-966-986-123-8

Ця книга розповідає про талановитого київського фотомитця Андрія Левченка. Його творчість припала на 50-60 роки ХХ століття. На світлинах майстра найцікавіші миті з життя повоєнного Києва, етапи відновлення міста. Це перша спроба ознайомити киян з унікальним доробком А. Левченка та привернути увагу до надбання інших фотомайстрів того часу. Видання зацікавить істориків, краєзнавців, фотографів, філокартистів і всіх, хто любить Київ.

«Авангард і модерн в українському народному мистецтві 1910-1930 років»

Національний музей українського народного декоративного мистецтва
ISBN 978-966-986-127-6

Альбом знайомить з унікальними творами Ганни Собачко-Шостак, Параски Власенко, Євмена Пшеченка та Василя Довгошиї, творчість яких перебувала під впливом нових художніх течій, що панували на початку ХХ ст. як в європейському, так і в українському мистецтві: модерну та авангарду. У виданні вперше репрезентовано цікавий період творчого експерименту в мистецтві України початку ХХ ст., коли народні майстри працювали в художніх майстернях поруч із професійними художниками-новаторами Євгенією Прибильською, Наталією Давидовою, Олександрою Екстер, Казимиром Малевичем. Така співпраця надихала новими ідеями професійних художників і значно розширювала світогляд народних майстрів та дала Україні митців яскравого індивідуального самовияву, які віртуозно володіли лінією, ритмом, кольором.

Перейти до спискуВерсiя для друку