КМДА Київська міська державна адміністрація


28 липня 2022

З нагоди Дня Української Державності біля столичної мерії відбулася церемонія підняття Державного Прапора України

З нагоди Дня Української Державності біля столичної мерії відбулася церемонія підняття Державного Прапора України

Мер Києва Віталій Кличко взяв участь у церемонії підняття біля столичної мерії Державного Прапора України з нагоди Дня Української Державності. А також нагородив державними та урядовими нагородами киян, які зробили значний внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний і культурно-освітній розвиток України та столиці.

Загалом нагороди отримали понад 40 киян. Орден «За заслуги» І ступеня, ордени «За заслуги» ІІІ ступеня, почесні звання «Мати-героїня», «Заслужений артист України», «Заслужений вчитель України», «Заслужений лікар України», «Заслужений працівник культури України», «Заслужений працівник освіти України», почесні грамоти Кабміну.

«Сьогодні ми вперше відзначаємо День Української Державності. Символічно – у день Хрещення Київської Русі, що відбулося понад тисячу років тому, у 988 році. Українське державотворення бере початок від заснування столиці Давньоруської держави – міста Києва. Та від подій, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира. Він понад тисячу років тому прийняв християнство, що стало для України цивілізаційним вибором», – додав мер Києва.

Саме на вшанування видатного державотворця – Київського князя Володимира Великого, в День Хрещення Київської Русі-України – 28 липня – встановлено День Української Державності.

Цим святом Україна засвідчує також і повагу до інших національних діячів і борців за державність та незалежність України, без яких не було б вільної української держави – Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського.

«Прагнення до свободи та самостійності є визначальною цінністю українців. Як тисячу років або кілька століть тому, так і сьогодні. І попри те, що Україна вже понад 30 років є незалежною та суверенною країною, сьогодні ми знову змушені виборювати свою волю і державність. Знову захищаємо свій цивілізаційний вибір, демократичні європейські цінності, право бути в європейській родині, а не в імперії російських варварів. І наші воїни, даючи відсіч російському агресору, доводять, що українці – волелюбний та відважний народ. Об’єднані в захисті рідної землі та своєї державності, ми переможемо російських варварів. Та побудуємо сильну і успішну європейську країну. Це – наш вибір, і ми за нього б’ємося!» – підкреслив Віталій Кличко.

Також мер Києва вшанував хвилиною мовчання пам’ять усіх українців, які загинули внаслідок збройної агресії росії проти України, – військових і цивільних, дорослих і дітей.

«На жаль, у цій боротьбі ми втрачаємо кращих синів і дочок нашої Української Держави. Вічна пам’ять кожному, хто загинув за Україну!» – сказав Віталій Кличко.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.