Головна  →  Новини  →  25 серпня 2022

Особливий рік для розвитку Києва: вийшло друком видання «Річний звіт міста Києва’2021»

Особливий рік для розвитку Києва: вийшло друком видання «Річний звіт міста Києва’2021»

Вийшло друком видання про діяльність Київської міської державної адміністрації, підприємств, установ та організації комунальної форми власності міста Києва – Річний звіт міста Києва’2021. Консолідовану інформацію до видання підготовлено Департаментом економіки та інвестицій КМДА та комунальною науково-дослідною установою «Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста» на виконання розпорядження КМДА № 136 від 19.01.2022.

Для Києва 2021 рік відзначився динамічним розвитком, економічним зростанням. Минуло року бюджет Києва мав рекордний показник – 65 млрд грн. Валовий регіональний продукт (ВРП) на душу населення становив 342,2 тис. грн. Фактичне зростання ВРП на 3,4% відбулось за рахунок зростання обсягів переробної промисловості, будівельної сфери, а також активізації транспортної, поштової та кур’єрської діяльності. Попри значні карантинні обмеження через пандемію коронавірусу відбувалося зростання експорту на 23,4% до 15,3 млрд дол. США. Понад 65% експортних поставок – це продукція харчового та сільськогосподарського призначення, що здійснюють агропідприємства, головні офіс яких здебільшого розташовані у столиці.  Збільшився також обсягів капітальних та прямих іноземних інвестицій.

Наприкінці 2021 року середньомісячна заробітна плата в столиці досягла рівня 20,6 тис. грн, що в 1,5 рази перевищує показник по Україні. У 2,3 рази порівняно з 2020 роком збільшилася кількість квадратних метрів прийнятого в експлуатацію житла та нежитлових будівель, покращилась динаміка надходжень єдиного податку від юридичних осіб та фізичних осіб підприємців до бюджету міста.

Упродовж 2021 року київська міська влада продовжувала вирішувати нагальні питання для підвищення комфорту та безпеки містян: оновлено 70 км тепломереж, на маршрутах столичного комунального громадського транспорту з’явилось ще більше нових автобусів, трамваїв та тролейбусів, облаштовано 185 км велодоріжок та смуг, модернізовано мережу ліній швидкісного трамваю. Загалом у 2021 році в Києві оновили 198 об’єктів дорожної інфраструктури. На сферу освіти столиця цього року традиційно спрямувала найбільше коштів із бюджету – 26 млрд грн. Громадські об’єкти переоснащували для потреб людей з інвалідністю тактильною плиткою, пандусами, пониженими бордюрами та ліфтами. У 2021 році Київ продовжував боротьбу з поширенням COVID-19. На протидію пандемії місто спрямувало 266,7 млн грн та 1,2 млрд грн – виділено на доплати медикам.

Через широкомасштабне військове вторгнення росії 24 лютого 2022 року чимало міських проєктів розвитку було поставлено на паузу. Наразі продовжується оцінка збитків, завданих війною місту. Київ спільно зі стратегічними партнерами розглядає шляхи залучення коштів на ремонт та відбудову міста. Розглядаються варіанти поворотної та безповоротної фінансової допомоги, кредити та кошти, отримані від рф в якості репарацій. Рішення стосовно залучення таких коштів будуть прийматись після закінчення війни.   

Електронну версією видання можна переглянути за посиланням.

Джерело: kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку