Головна  →  Новини  →  7 жовтня 2022

На Контрактовій площі відкрили унікальний лабіринт для підвищення медіаграмотності

На Контрактовій площі відкрили унікальний лабіринт для підвищення медіаграмотності

На Контрактовій площі відкрили лабіринт «Не віррр – перевіррр» – перший та унікальний проект в Україні, який розміщується в різних куточках країни та підвищує рівень медіаграмотності відвідувачів. Участь у відкритті взяла заступниця голови КМДА Марина Хонда. 

«В умовах війни інформаційний фронт є важливим напрямом боротьби. Необхідно уміти розрізняти дезінформацію, відрізняти факти від суджень і розпізнавати маніпуляції. Сьогодні Контрактовій площі встановили інтерактивний лабіринт «Не віррр – перевіррр». Така інсталяція навчить відвідувачів інформаційній та медійній грамотності, впізнавати дезінформацію та пропаганду. Сьогодні це все є необхідним, аби бути добре поінформованими, вимогливими та активними громадянами і наближати нашу перемогу», – зазначила Марина Хонда.

Як зазначив директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Роман Лелюк, вміння відрізняти фейки від правдивих новин не дає можливості ворогу маніпулювати нами.

"Секретні лабораторії в Україні, бойові гусаки ЗСУ та традиційні немовлята на сніданок пересічного українця. Це все фейки, які продукує російська пропаганда. Сьогодні усім зрозуміла важливість інформаційної безпеки. Особливо, коли агресор використовує сконструйовані меседжі, щоб не просто вести в оману, а вкоренити «рускій мір» та спотворити свідомість. Щоб не потрапити на гачок дезінформації та розпізнавати фейкові повідомлення, важливо аналізувати медіаконтент", - наголошує Роман Лелюк.

Лабіринт буде розміщено на Контрактовій площі протягом 10 днів. Після цього він пересуватиметься іншими регіонами України. Інтерактивний лабіринт встановлено в рамках проєкту «Мріємо та діємо» Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства молоді та спорту за фінансової підтримки UASID.

Довідково. 

У лабіринті «Не віррр – перевіррр» за допомогою реальних сценаріїв і завдань візитери можуть отримати практичні знання та навички безпеки в інформаційному просторі. 12 тематичних блоків сформульовані таким чином, аби допомогти учасникам здобути компетентність інформаційної та медійної грамотності та вдосконалити навички критичного сприйняття інформації, стійкості до зовнішніх і внутрішніх впливів пропаганди, розпізнавати спроби маніпулювати інформацією та емоціями, відрізняти факти від суджень. Все це є необхідним, аби бути добре поінформованими, вимогливими та активними громадянами, здатними протистояти маніпулятивній пропаганді та дезінформації, що своєю чергою сприятиме більш згуртованій та стійкій Україні.

Перейти до спискуВерсiя для друку