КМДА Київська міська державна адміністрація


15 листопада 2022

Об’єднані спільною метою: як міська влада та неурядові організації співпрацюють задля перемоги

Об’єднані спільною метою: як міська влада та неурядові організації співпрацюють задля перемоги

Сьогодні стартував шостий Міський форум розвитку громадянського суспільства «Об’єднані та сміливі: формула, що рятує життя». У рамках першої панелі представники міської влади, волонтерських ініціатив та неурядових організацій обговорили співпрацю для вирішення викликів, спричинених війною на шляху до спільної мети – перемоги.

Йшлося про підтримку вимушених переселенців, роботу міського гуманітарного штабу та переорієнтування роботи інститутів громадянського суспільства.

«Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, величезна кількість людей опинилася в складних життєвих обставинах. І тоді бізнес, громадські організації, просто небайдужі громадяни об’єдналися для допомоги тим, хто цього потребує. Наш волонтерський рух дійсно увійде в історію. І цей порив не стихає й досі – ми постійно отримуємо пропозиції допомоги від неурядових організацій. Ще дуже важливо, що міжнародні фонди та організації, наші іноземні партнери не зменшують уваги до Києва та України загалом. Зокрема, деякі наші соціальні об’єкти, що постраждали від війни, відновлювалися у співпраці з американськими благодійниками», - зазначає заступниця голови КМДА Марина Хонда.

При цьому вона наголошує: війна справді призвела до консолідації усього суспільства, адже українці мають спільну мету – здолати ворога і відбудувати країну. Головне – не розгубити цю єдність після нашої перемоги.

Заступник голови КМДА Валентин Мондриївський підкреслює: поговірка «Моя хата скраю» - точно не про українців, адже загалом за вісім місяців більше 30 тисяч людей взяли участь у волонтерському русі та роботі міського Гуманітарного штабу.

«За цей час місто отримало близько 600 вагонів допомоги з різних регіонів країни, яку навчилося швидко розподіляти між потребуючими. Також штаб встановив комунікацію з волонтерськими групами, які визначали потреби. Інша команда відбирала речі та створювала хаби, де видавали їжу, одяг і медикаменти. Ми сформували резерв продуктів, який дозволяв би майже мільйону мешканців жити в окупації. Завдяки Збройним силам України цього не сталося, але ми були готові до всього», — зазначив Валентин Мондриївський.

Зараз Гуманітарний штаб допомагає іншим регіонам — Чернігівській, Харківській, Луганській та формує допомогу Херсону. Також продовжує роздавати продуктові набори для переселенців.

«Щороку ми прослідковуємо позитивну динаміку розвитку громадянського суспільства. Час показав, що воно здатне швидко трансформуватися під потреби сьогодення, зокрема виклики воєнного часу. Сьогодні можна сміливо говорити, що волонтерський рух в Україні – це нова форма взаємодії влади і громадянського суспільства, яка базується на глибинних ментальних особливостях українців. Саме тому під час нашого форуму ми хочемо показати наскільки влада та неурядові організації готові швидко, ефективно та якісно взаємодіяти, маючи спільну мету і, звісно, подякувати волонтерським ініціативам, донорським організаціям та міжнародним партнерам, які підтримують нас у боротьбі з ворогом», - зазначив директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Роман Лелюк.

Заплановані ще три панелі Міського форуму розвитку громадянського суспільства, кожна з яких буде присвячена окремій темі:

  • 17.11 – «Спільно боронимо демократію»;
  • 22.11 – «Непереможні, бо об’єднані. Синергія, яка надихає увесь світ»;
  • 24.11 – «Громадські хаби – універсальні платформи взаємодії».

Трансляцію можна буде переглянути на телеканалі «Київ» та на YouTube-сторінці і Facebook-сторінці Департаменту суспільних комунікацій.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.