Головна  →  Новини  →  22 листопада 2022

«Непереможні, бо об’єднані»: приклади успішних волонтерських ініціатив під час форуму розвитку громадянського суспільства

«Непереможні, бо об’єднані»: приклади успішних волонтерських ініціатив під час форуму розвитку громадянського суспільства

Сьогодні відбулася третя дискусійна панель міського форуму розвитку громадянського суспільства «Непереможні, бо об’єднані. Синергія, що надихає увесь світ».

Учасники ділилися своїм досвідом волонтерства, розповідали про зміну вектору діяльності, важливість об’єднання та консолідації місцевих волонтерських ініціатив.

Пропонуємо ознайомитися з думками наших спікерів:

Римма Зюбіна, акторка, громадська діячка, волонтерка: 

«Для мене війна почалася у 2014. Перший місяць повномасштабної  допомагала як координатор із переселення, наповнювала базу по Закарпаттю. Тут ресурс взаємний: я віддаю і я отримую.

Я би не була волонтеркою, якій довіряють, якби я не була актрисою, якій довіряють завдяки моїм ролям. Популярність допомагає, я можу написати пост і зібрати гроші, бо люди знають, що я жодної копійки на себе не витрачу».

Олена Плахова,  директорка з управління репутацією групи компаній «Нова пошта»:
«На деокуповані території можемо заїжджати лише після спеціального дозволу, чітко визначеним «коридором» та дотримуватись встановлених  правил. Співробітники працюють у бронежилетах чи плитоносках, у касках, у кожного є аптечка на випадок обстрілу, щоб можна було допомогти собі та іншим.

Пропонуємо всім охочим долучатися до допомоги людям на деокупованих територіях. Можна просто купити продукти тривалого зберігання,  ліки і принести у відділення НП. Оператор перевірить, запакує і відправить до населеного пункту, наприклад, на Херсонщині й Харківщині. За місяць ми вже відправили близько 12 тонн такої допомоги».

Володимир Мельник, голова громадської організації «Київський велотрек»:

«Наша велоспільнота – це досить активні люди, вони не можуть залишатися осторонь. Коли працювало лише кілька аптек у місті, ми почали допомагати ліками тим, хто цього потребував. Приймали замовлення, стояли годинами в черзі, щоб придбати медикаменти, а потім доставляли їх велосипедами. Спочатку допомагати тим, хто проживає поруч, потім географію розширили».

Поліна Кравченко, голова волонтерського центру «Наш дім Березняки»:

«У перші місяці війни ми допомагали всім, хто звертався. Наш район доволі згуртований, одразу налагодили комунікацію в месенджерах та розподілили обов’язки. Зараз одна частина нашої команди працює на задоволення потреб ЗСУ, інша займається проблемами та забезпеченням ВПО. Найбільше допомоги отримали від наших березняківців, які виїхали за кордон і там згуртувалися».

Валерія Єжова, 11-річна чемпіонка світу з шашок:

«Волонтерською діяльністю вирішила займатися з другого місяця війни. Дуже хотіла допомогти нашим військовим і запитала маму, що я такого можу зробити. Мама запитала у відповідь: «Що ти вмієш робити найкраще?». Я зрозуміла, що грати в шашки. І так почала грати за донати. Кожен, хто програє, платить благодійний внесок, який йде на ЗСУ. Загалом уже таким чином вдалося зібрати 140 тисяч гривень».

Ольга Чевганюк, операційний директор UAnimals:

«UAnimals рятує тварин від війни в Україні, перш за все. Щодня рахуємо скільки тварин вдалося врятувати, вивезти, прогодувати, стерилізувати. Є напрямок «евакуація», коли ми вивозимо тварин в інші країни. Більше 300 диких тварин вивезли за кордон за час війни. Також діяльність спрямована на благодійність. Дуже багато допомагаємо притулкам, волонтерам, військовим, які до нас звертаються».

Повну версію трансляції можна переглянути на нашому YouTube-каналі.

Дякуємо усім нашим спікерам за те, що організовуєте, підтримуєте, допомагаєте, забезпечуєте і так наближаєте нашу перемогу! Разом можемо більше!

Перейти до спискуВерсiя для друку