Головна  →  Новини  →  25 листопада 2022

Громадські хаби – універсальні платформи взаємодії: досвід різних міст України

Громадські хаби – універсальні платформи взаємодії: досвід різних міст України

У столиці завершився шостий Міський форум розвитку громадянського суспільства «Об’єднані та сміливі: формула, що рятує життя». Четверта дискусійна панель заходу була присвячена відкритим громадським просторам, які переформатували свою роботу після 24 лютого та швидко реагують на виклики і нові запити суспільства.

Досвідом функціонування таких просторів поділилися колеги з Маріуполя, Львова, Дніпра, Полтави та Києва.

Пропонуємо ознайомитися з думками наших спікерів:

Роман Лелюк, директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА:

«VcentriHub – ресурсно-методичні центри розвитку громадянського суспільства і налагодження партнерського діалогу взаємодії «влада-громада». Ми вивчили світовий досвід країн, які вважаються флагманами запровадження інструментів партисипації й імплементували його в Києві в тому вигляді, якого найбільше потребує територіальна громада міста. На базі хабів вчимо представників влади взаємодіяти з громадянським суспільством, а громадянське суспільство вчимо як правильно, використовуючи інструменти партисипації, ефективно взаємодіяти з владою. Перший VcentriHub відкрили у 2020 році, зараз вони є у трьох районах столиці. За цей час ми провели майже 2000 заходів, до яких долучилися понад 70 тисяч осіб. Наша мета – такі хаби в кожному районі столиці й один загальний міський».

Ірина Коробка, виконувачка обов'язків заступниці міського голови з питань соціального захисту та охорони здоров’я м. Маріуполя:

«Центри ЯМаріуполь створено для підтримки та допомоги маріупольцям, щоб допомогти їм адаптуватися в інших громадах. Перші центри було створено у Запоріжжі та Дніпрі. Зараз вони розташовані по всій Україні, де проживають багато маріупольців. У центрах передбачена комплексна допомога – можна отримати гуманітарну, психологічну підтримку, первинну медичну консультацію, юридичний супровід, також є дитячі кімнати. Загалом у центрах зареєстровано понад 55 тисяч осіб».

Леонід Донос, виконавчий директор Асоціації учасницького розвитку громад:

«Спільно з німецькими партнерами створили 6 коворкінг-центрів – у місті Львів, Дніпро та чотирьох громадах Львівської й Дніпропетровської областей. Вони орієнтуються на вимушених переселенців, але туди прийти по допомогу може будь-хто. Також наповнюємо ці простори заходами, які стосуються соціальних послуг, юридичних консультацій, також проводимо навчання, де можна здобути нову професію й отримати сертифікат».

Олена Павлюк, керівниця Lviv Open Lab:

«На початку повномасштабної війни на базі нашої команди був створений центральний волонтерський штаб Львова. Керівництво штабу напряму контактувало з керівництвом міста, а на базі РДА було створено волонтерські штаби. Звідти починався прийом внутрішньо переміщених осіб, де проходила реєстрація та направлення до тимчасових притулків. На нашій роботі нашаровувалися інші волонтерські ініціативи. Станом на березень ми сформували центральний штаб, осередки, які працювали з ВПО, організували склади, де координували діяльність наші волонтери, була налагоджена система логістики по харчуванню та гуманітарній допомозі. На базі Lviv Open Lab був створений волонтерський штаб з плетіння маскувальних сіток та кікімор для ЗСУ, який функціонує досі».

Ірина Юрчишина, волонтер-координатор прихистків місто Дніпро:

«На початку вторгнення Дніпро став транзитним містом, через яке їхало багато вимушених переселенців. Викликом стало забезпечити всіх місцями проживання. Відбувся грамотний розподіл обов’язків – влада займалася обороною міста, а громадянське суспільство і волонтери взяли на себе певну частину забезпечення і прихистку для людей, які тікають від війни. Значно також допомогли приватні підприємці міста».

Відео можна переглянути на нашій YouTube-сторінці.

Перейти до спискуВерсiя для друку