Головна  →  Новини  →  25 листопада 2022

«Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо»: 26 листопада Київ долучиться до вшанування пам’яті жертв Голодоморів

«Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо»: 26 листопада Київ долучиться до вшанування пам’яті жертв Голодоморів

Щорічно в четверту суботу листопада Київ вшанує пам’ять загиблих від Голодомору 1932-1933 років та масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років.

Цьогоріч пам’ятна дата припадає на 26 листопада. У цей день о 16:00 киян запрошують долучитись до Загальнонаціональної хвилини мовчання і традиційно запалити свічку на підвіконні, як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди більше не повторювалися.

Голодомор був злочином геноциду проти українців, нині ж Москва знову веде з Україною війну геноцидального типу. Як і зараз, 90 років тому Москва прагнула зламати здатність України до опору та “перевиховати” українців.

Світ вшановує жертв Голодомору разом з Україною. У листопаді цього року парламенти Ірландії та Молдови визнали його геноцидом українського народу, а парламент Румунії назвав Голодомор злочином проти людства й українського народу. Водночас Росія продовжує заперечувати злочин, на тимчасово окупованих територіях України вдається до демонтажу меморіальних об’єктів, присвячених Голодомору. Таким чином, окупанти не лише продовжують справу організаторів Голодомору, але й солідаризуються з ними.

Перейти до спискуВерсiя для друку