КМДА Київська міська державна адміністрація


23 січня 2023

Київ очолив список українських міст за кількістю перейменованих топонімів за 2022 рік

Київ очолив список українських міст за кількістю перейменованих топонімів за  2022 рік

Київ лідирує серед українських міст за кількістю перейменованих топонімів. Про це свідчать результати дослідження організації «Transparency International Ukraine» в межах програми «Transparent cities/Прозорі міста». 

Лише минулого року в столиці перейменували 237 вулиць, проспектів та бульварів, чиї назви були пов’язані з країною-агресором чи радянським минулим. Київ випередив Вінницю (232), Кривий Ріг (183), Кам’янське (182) та Суми (179). Загалом із 2014 у столиці перейменовано 471 об’єкт вуличної мережі. 

Утім, не тільки вулиці столиці повернули свої історичні чи отримали нові назви. Навесні біля колишньої Арки дружби народів, яка тепер має назву Арка свободи українського народу, демонтували радянську бронзову скульптуру двох робітників, встановлену в 1982 році «на честь возз’єднання України з росією».

«Результати дослідження   свідчать про те, що   процес “декомунізації” в українських містах рухається досить активно. Місцева влада та мешканці усвідомили необхідність відмовитися від використання пов’язаних з державою-агресором назв та шукають можливість зробити це ефективно», - наголошують автори дослідження. 

Нагадаємо, Департамент суспільних комунікацій підготував єдину брошуру, де зібрано всі перейменовані вулиці протягом 2014-2022 років. Довідник можна знайти онлайн, або ж друковану версію у громадських просторах Vcentri HUB, ЦНАПах, райдержадміністраціях тощо.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.