КМДА Київська міська державна адміністрація


9 березня 2023

«Врага не буде, супостата»: у Києві вшанували пам'ять Тараса Шевченка

«Врага не буде, супостата»: у Києві вшанували пам'ять Тараса Шевченка

Щорічно, 9 березня Україна святкує день народження найбільш знакового та шанованого поета, мислителя, художника – Тараса Григоровича Шевченка.

Його антиімперська творчість сьогодні як ніколи підіймає бойовий дух українського народу. Тож не дивно, що саме в день народження Кобзаря росіяни завдали чергового ракетного удару по всій Україні, зокрема, Києву.

Попри повітряну тривогу біля пам'ятника Шевченку біля Київського національного університету з самого ранку почали збиратися люди з квітами. Багато киян у день 209-ї річниці від дня народження видатного українця згадували його пророчі слова: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!».
Прийшли вшанувати пам’ять Великого Кобзаря військові, представники Департаменту суспільних комунікацій КМДА та громадськість.

«Цілком очікувано, що окупанти організували черговий масштабний обстріл у 209 річницю з дня народження нашого класика. Адже Шевченко добре знав ціну москалям, росії, яка протягом всієї своєї історії прагне захопити нашу землю та знищити Україну. Водночас Тарас Григорович звеличав у своїх віршах могутній волелюбний дух українців», – сказав директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Роман Лелюк.

Він також процитував вірш Шевченка: «Та не однаково мені, як Україну злії люди присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять… Ох, не однаково мені".

Нагадаємо, що ворог вже намагався знищити знакове для українських патріотів місце. Десятого жовтня минулого року під час масованої атаки ворожа ракета влучила у парк Шевченка, де з 1939 року стоїть пам’ятник видатному поету. Внаслідок вибуху утворилась величезна вирва, були знищені дерева та дитячий майданчик. У той день у Києві від ворожих обстрілів загинули шестеро людей, ще понад 50 – отримали поранення.

Весною минулого року пам’ятник Шевченку, як і багато інших монументів, у столиці захистили від російських обстрілів. При цьому зробили це естетично. На фасад нанесли зображення оригінального пам’ятника, а також інформацію про Шевченка та сам монумент.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.