Головна  →  Новини  →  18 грудня 2019

«Київ – столиця діалогу»: відбувся ІІІ Київський Форум організацій громадянського суспільства

«Київ – столиця діалогу»: відбувся ІІІ Київський Форум організацій громадянського суспільства

15 грудня у конференц-холі «ДЕПО» відбувся ІІІ Київський Форум організацій громадянського суспільства.

Нагадаємо, що це перший великий публічний захід для організацій громадянського суспільства, який проводиться за ініціативи Київської міської державної адміністрації з метою налагодження партнерських відносин з активними неурядовими організаціями, міжнародними донорськими інституціями щодо обміну досвідом та спільної реалізації програм, проєктів, ініціатив у столиці.

Не зважаючи на вихідний день, на форум «Київ – столиця діалогу» завітали представники близько 300 організацій громадянського суспільства.

Звертаючись до учасників зібрання, заступниця голови Київської міської державної адміністрації Марина Хонда зазначила:

‒ Для Київської міської влади дуже важливо щоб столиця України змінювалась на краще: підвищувався рівень життя містян, ефективно функціонувала транспортна інфраструктура, новітні технології, медицина, освіта, підвищувалася екологічна безпека, туристична привабливість міста, вирувало насичене культурне життя, активно розвивався спорт.

Реалізація владою найамбітніших планів має здійснюватися саме у співпраці та партнерстві з громадою, коли громадські організації можуть активно долучатися, ділитися ідеями та ініціативами, створювати проєкти та програми, які йдуть на благо місту. 

Натомість можна зустрічатися багато разів, проводити безліч консультацій, але якщо кожен із нас окремо, і працює самостійно, ми не отримаємо жодного результату. Дуже хотілося б, щоб громадські організації брали участь не лише у форумах, а й співпрацювали з нами на постійній основі.Лише спільна робота дасть очікуваний результат.

Робота у згаданому напрямку не стоїть на місці. Цього року за ініціативи Департаменту суспільних комунікацій вперше були проведені і районні комунікативні заходи.

‒ Ще на початку року ми назвали наш форуму «Київ ‒ столиця діалогу». Чому обрали таку назву? В першу чергу тому, що на сьогодні місто Київ є одним з лідерів впровадження нових інструментів місцевої демократії, комунікацій та механізмів співпраці влади з громадськістю, як в нашій державі, так і серед європейських країн.

А по-друге, у цьому році, рухаючись згідно зі стратегією «від малого до великого», нами вперше були проведені 10 районних Форумів організацій громадянського суспільства, які мали на меті з’ясувати проблемні питання та потреби, які турбують мешканців у районах та мікрорайонах Києва, а також виявити активні організації громадянського суспільства, які здійснюють свою діяльність у районах, спонукати їх до конструктивного діалогу, запропонувати змістовну співпрацю, залучити до напрацювання пропозицій щодо актуальних міських політик, – директор Департаменту суспільних комунікацій Роман Лелюк.

Загалом до участі у районних заходах долучилися близько 800 учасників – активних громадських організацій, представників структурних підрозділів райдержадміністрацій та інших зацікавлених установ.  

Очільник Депратаменту також повідомив, що найважливіші пріоритетні заходи увійшли до нової міської цільової програми «Сприяння розвитку громадянського суспільства у м. Києві на 2020‒2022 рр.».

Спільне обговорення шляхів вирішення ключових проблем громади Києва проходило у форматі відкритого простору «Проконсультуй владу», де обговорювалися секторальні теми щодо налагодження суспільного діалогу «влада ‒ громадськість», організаційного розвитку ОГС, реформи місцевого самоврядування, транспортної, екологічної, освітянської політики міста, охорони культурної спадщини тощо.

Пропозиції найбільш активних секцій будуть узагальнені та направлені для розгляду профільним департаментам КМДА.

В рамках форуму також відбувалися різнопланові активності – підсумкова конференція за участю органів самоорганізації населення міста Києва та нагородження представників органів самоорганізації населення до Дня місцевого самоврядування, відкрите обговорення важливості набуття навичок діалогу для ефективних комунікацій з інтерактивною грою для молоді, організовані КП «Центр публічних комунікації та інформації», презентація нових грантових можливостей для ОГС міста Києва від ІСАР «Єднання», нагородження переможців конкурсу на кращу творчу роботу серед громадських організацій «Київ мрій», а також традиційна виставка-ярмарок активних  громадських організацій.

Перейти до спискуВерсiя для друку