Головна  →  Я читаю  →  9 червня 2015

Дмитро Десятерик: «Інсценізація українського авангарду 1910-1920 років» ‒ це дуже добра спроба уважного й неквапного погляду на краєвид цього неймовірного континенту»

Дмитро Десятерик: «Інсценізація українського авангарду 1910-1920 років» ‒ це дуже добра спроба уважного й неквапного погляду на краєвид цього неймовірного континенту»

Видавництво «Родовід» та Український Музей (Нью-Йорк, США) зробили справжній подарунок усім шанувальникам вітчизняного театру, випустивши унікальне видання «Інсценізація українського авангарду 1910-1920 років».

Це двомовний каталог (англійською та українською мовами) до однойменної виставки, що проходить з лютого по вересень цього року в Українському музеї у Нью-Йорку. Важливо те, що всі твори надані Київським музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України. Це перша публікація, присвячена темі виходу авангарду за рамки живопису, появі авангардних візій на театральній сцені і кіноекранах, вона є результатом ґрунтовних досліджень авангарду саме в контексті української сцени.

Вже просто взявши цю книгу в руки, можна зрозуміти, наскільки це серйозна робота. 142 високояскісні ілюстрації, з них ‒ 125 ескізів, 3 театральні афіші й 14 фотографій. Легендарні імена – Лесь Курбас, Олександра Екстер, Олександр Хвостенко-Хвостов, Борис Косарев, Вадим Меллер, Анатолій Петрицький. Сім дослідницьких статей від провідних українських і американських дослідників авангарду ‒ Мирослави Мудрак, Тетяни Руденко, Ніколетти Міслер, Джона Е. Боулта, Валентини Чечик, Ганни Веселовської, Мейгіл Фаулер. Раніше невідомі факти. Детальний аналіз матеріалу.

Детальніше за посиланням.

Перейти до спискуВерсiя для друку