Головна  →  Новини  →  15 серпня 2017

У Києві презентували програму медійних заходів до 26-ї річниці незалежності України (+відео)

У Києві презентували програму медійних заходів до 26-ї річниці незалежності України (+відео)

У Києві до Дня Незалежності України буде проведено низку урочистих заходів, затверджених розпорядженням голови КМДА Віталія Кличка. Також Департамент суспільних комунікацій надасть інформаційну підтримку проектам національно-патріотичного та історичного спрямування, таким як виставка «Енеїда», прем’єра фільмів «Червоний» та «Україна. Повернення своєї історії».

Про це поінформувала під час прес-конференції в «Укрінформі» заступник директора Департаменту суспільних комунікацій Тетяна Гузенко:

‒ Цьогорічні заходи до 26-ї річниці незалежності України надзвичайно різнопланові і насичені. Переважна більшість з них відповідає суспільному запиту щодо визначення української національної ідентичності. Ці проекти будуть цікавими і для киян, і для гостей столиці.

Один із масштабних проектів, який планується реалізувати цього року у Києві, ‒ це проект-виставка «Енеїда», який триватиме з 24 серпня до 29 жовтня у Національному художньому музеї України і акумулюватиме близько 200 визначних артефактів: ілюстрації, станковий живопис і графіка, театральні афіші, фото- і відеоматеріали, книжкові видання, які стосуються візуальних образів поеми Івана Котляревського «Енеїда» з приватних колекцій 11 музеїв України. Понад 50% цих артефактів буде показано вперше широкому загалу.

За словами одного з кураторів цього проекту Павла Гудімова, це буде перша спроба переосмислити і переоцінити твір «Енеїда» в житті України і його значення для національної ідентифікації.

Іншим масштабним і знаковим проектом цьогорічного відзначення Дня незалежності має стати прем’єра фільму «Червоний», знятого за однойменною книгою Андрія Кокотюхи, що розповідає про повстання в одному з таборів ГУЛАГу під проводом воїна УПА Данила Червоного.

Як зазначив перший заступник голови Державного агентства України з питань кіно Сергій Неретін, це фільм про українців, які виживають у будь-яких умовах, навіть в таких нелюдських, як сталінські табори, і має на меті створення образу національного героя. Вихід фільму у широкий прокат приурочено саме до 24 серпня, щоб показати силу і незламність духу українського народу і водночас продемонструвати відродження українського кінематографа.

Ще одним масштабним медіапроектом до Дня незалежності має стати двосерійний документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» виробництва «1+1 Продакшн», що поєднує елементи розслідування та повноцінні наукові дослідження української історії. В рамках виходу цього фільму напередодні Дня Незалежності, 22 серпня на Михайлівській площі, буде відкрито унікальну виставку історичних фактів, які дадуть змогу киянам і гостям столиці дізнатися зовсім іншу, справжню, історію України, ніж ту, яку роками насаджували українцям. На виставці буде представлено найцікавіші артефакти розслідувань, які проводились в архівах Ватикану, Росії, України, Європи, показані справжні обличчя українських правителів часів Київської Русі в 3-D вимірі та реалістичні портрети українських гетьманів.

Кількаденне святкування 26-ї річниці Незалежності України заплановано і у «Парку Київська Русь», де упродовж 24-27 серпня буде проведено низку заходів у театралізованій формі на історичну тематику.

Серед традиційних культурно-мистецьких заходів, які заплановано у столиці до Дня Незалежності, ‒ великий концерт творчих колективів різних національностей та звітний концерт муніципальних професійних колективів пісні і танцю, що пройдуть на відреставрованій літній сцені Маріїнського парку; Міжнародний конкурс-фестиваль на Співочому полі, в якому візьмуть участь понад 600 самодіяльних колективів України, Канади і США, свято з проведенням різноманітних майстер-класів у Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» та багато ін.

+ відео

Перейти до спискуВерсiя для друку