Головна  →  Новини  →  6 липня 2015

У Києві оприлюднили рейтинг відкритості офіційних веб-сайтів на предмет їх відповідності вимогам чинного законодавства з питань забезпечення доступу до інформації

На веб-сайтах державних адміністрацій оприлюднено менше половини інформації, яка має бути відкритою за законом. Про це заявила медіа-юрист ГО «Інститут розвитку регіональної преси» Людмила Панкратова під час презентації в Укрінформі рейтингу інформаційної відкритості 49 сайтів органів влади України обласного рівня та міста Києва:

– За результатами моніторингу встановлено, що рівень відкритості обласних державних адміністрацій та Київської міської державної адміністрації становить 44%. Відповідно, 56% інформації є недоступною. І це та інформація, яка згідно з законом про доступ до публічної інформації має бути розміщена на веб-сайтах.

За її словами, ситуація з обласними радами є ще гіршою ‒ відкритою для громадян на сайтах є лише 34% інформації.

Моніторинг показав, що найбільш відкритою на своєму веб-сайті серед ОДА виявилася Полтавська ‒ 68%, друге місце посіла Дніпропетровська ОДА ‒ 66%, а третє ‒ Рівненська ОДА, майже 61% інформації якої знаходиться на сайті у відкритому доступі.

‒ Відкритість офіційних Інтернет-ресурсів органів влади ‒ читай, прозорість влади у прийнятті рішень, формуванні та витратах бюджету ‒ були і є одними із основних вимог Революції Гідності. Попереду ще багато роботи, однак наразі ми можемо констатувати, що є певні позитивні зрушення у цьому напрямку, ‒ поділився своїми міркуваннями Роман Чередніченко, громадський активіст, учасник АТО.

Як зазначила в.о. заступника начальника управління преси та інформації Департаменту суспільних комунікацій КМДА Віра Фамуляк-Зелінська, саме з метою покращення інформування громадянського суспільства у квітні в рамках офіційного інтернет-порталу КМДА розпочав свою роботу веб-сайт Департаменту суспільних комунікацій:

‒ Відтепер вся інформація про роботу Департаменту суспільних комунікацій КМДА оприлюднюється на Інтернет-майданчику за адресою: /. Сайт позиціонується як інформаційний ресурс для інститутів громадянського суспільства, органів самоорганізації населення, журналістів і просто киян, які небайдужі до свого міста і хочуть зробити його кращим. Наразі інформація на сайті поступово оновлюється і додається, але в подальшому він має стати комунікативним майданчиком для громадського сектору, що дозволить зробити діалог міської влади і громади більш дієвим, відкритим і ефективним.

Перейти до спискуВерсiя для друку