Головна  →  Новини  →  19 травня 2022

У столиці відзначають День вишиванки: анонс заходів

У столиці відзначають День вишиванки: анонс заходів

Кожен мешканець може долучитися до святкування, вдягнувши вишиванку.

Щороку у третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки, цього року це 19 травня. Це свято, започатковане 14 років тому, покликане зберегти споконвічні традиції українського народу.

Нині вишиванка є символом, який об’єднує усіх українців. Це наша сучасна зброя проти ворога — символ української нескореності, свободи, солідарності з українцями-мігрантами, які цього дня також одягають вишиті сорочки, аби висловити свою підтримку в протистоянні з рф.

«Вишиванка — генетичний код українців. Символ віри, надії, любові. Символ сміливості, боротьби та перемог. Вишиванка єднає українців та друзів України по всьому світу. Вишиванка — духовна броня українців. Захистимо своє!», — зазначають на сторінці «Всесвітній день вишиванки».

«Ми щороку змінюємо певні акценти свята, - розповіла засновниця Дня вишиванки Леся Воронюк. — У 2019 році слоган святкування був «вишиванка — одяг вільних». У 2020-му, під час карантину й локдауну був «день вишиванки — день твого родоводу». Цього року ми говоримо, що вишиванка — це духовна броня українця, а Україна — духовна броня світу.

Ми не плануємо великих масових акцій з міркувань безпеки в Україні, але за кордоном світове українство, українська дипломатія, навпаки, використає це свято максимально. Щоб ще раз нагадати про Україну і саме завдяки цьому святу показати Україну не тільки в контексті війни, яка є на перших шпальтах світових ЗМІ, а й те, за що ми стоїмо, за що стоїть увесь світ».

Цього дня у Києві не буде масових гучних святкувань чи ходи. Однак усіх охочих запрошують долучитися та вдягнути свою вишиванку.

Так, провідникам та стюардам Укрзалізниці офіційно дозволено вийти на роботу у вишиванці на заміну стандартній уніформі залізничника.

«І ми впевнені, що тисячі наших дівчат та хлопців, які протягом дня зшиватимуть країну рейсами зі сходу на захід та з півночі на південь, наочно продемонструють барви національної ідентичності українців», — зазначили в Укрзалізниці.

Крім того, з нагоди свята на Центральному залізничному вокзалі Києва об 11:00 виступить оркестр НАОНІ.

Також окремі події підготували і столичні музеї.

Музей книги і друкарства України запрошує на фотосесію з 16:00 до 17:00.

У колекції музею є і книги з вишивкою на обкладинці, і книги про мистецтво вишивки, і книги з дослідженнями традиційного народного одягу, і вишиті рушники. Щось з цих скарбів використають у фотозоні до Дня вишиванки. У цей час працюватиме професійний фотограф — то ж відвідувачі матимуть нагоду отримати чудове фото на згадку про цей момент дотику до історії вишивки та книги.

Адреса: вулиця Лаврська, 9, корпус 9, 10

Victoria Museum пропонує фантастичну нагода доторкнутися до унікальних 100-річних музейних експонатів. Лише у цей день музей надає можливість приміряти вишиванку, одягнути спідницю та юпку і на собі відчути дух кінця ХІХ — початку ХХ ст.Особливо така опція буде важлива для переселенців, які поспіхом тікали від усіх жахів війни і не мали змоги взяти з собою свою вишиванку. Примірка буде відбуватися в 7 залі, де ви зможете зробити собі фото на згадку та залишити свої найвдячніші відгуки та вподобайки.

Адреса: Бутишів провулок, 23

Національний музей народної архітектури та побуту України з нагоди відзначення Дня вишиванки запрошує переглянути онлайн фотовиставку «Вишиваний оберіг».

«Вся Земля наша, вбрана Богом у весняні шати, має розквітнути нашими вишиванками. А тій частині згорьованої України, де зараз найгарячіше, де точаться запеклі бої з ордою загарбників, де поки лишаються в окупації наші люди, низько вклоняємося за незламність і мужність і присвячуємо нашу виставку. Так, у віртуальний спосіб, ми одягаємо Схід і Південь України в наш традиційний вишиваний оберіг, — зазначають у музеї.

На виставці представляють кращі жіночі і чоловічі сорочки Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської і Одеської областей із фондової збірки Національного музею народної архітектури та побуту України.

Департамент освіти і науки Києва запрошує учнів, батьківську громадськість та освітян столиці долучитися до онлайн-флешмобу #Моя_вишиванкадо Всесвітнього дня вишиванки, що цьогоріч відзначається 19 травня.

Публікуйте фото, відео, вірші, розповіді, малюнки, пісні і танці, присвячені вишиванці — берегині українського роду! Ставте хештег #Моя_вишиванка та поширюйте дописи на платформі Електронного освітнього простору позашкілля Києва Все буде Україна! ОК!

Нагадаємо, вУкраїні створили першу у світі бойову вишиванку. В її орнаменті закодовано нашу перемогу над жорстоким і підлим ворогом.

Джерело: vechirniy.kyiv.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку