Головна  →  Новини  →  15 липня 2022

Публічна бібліотека мені Лесі Українки збирає книжки для українських переселенців в Європі

Публічна бібліотека мені Лесі Українки збирає книжки для українських переселенців в Європі

Наприкінці березня Публічна бібліотека імені Лесі Українки міста Києва оголосила про акцію «Книжки_вслід» зі збору та відправки українських книжок у міста Європи, де знайшли прихисток тисячі українців.

Частину книг для українських переселенців бібліотека відбирала з обмінно-резервного фонду літератури — це видання, що вже є в достатній кількості на полицях столичних бібліотек. Також через соціальні мережі зверталася за підтримкою до читачів, видавців, письменників.

У межах акції вдалося відправити понад 2,7 тисяч книжок у 10 європейських міст і навіть на Кіпр.

Перевозити книжки в різні країни Європи допомагають благодійні фонди та волонтери. Зокрема, видання у Краків, Зелену Гуру та Люксембург допомогли доставити організатори проєкту «Українська книжка — бібліотекам Європи».

«Ми отримуємо офіційні подяки від бібліотек. Але найприємніше — то отримані відеоподяки, коли дітки гуртом нам дякують, тримаючи в руках українські книжки, — розповідає директорка бібліотеки імені Лесі Українки Ольга Романюк. — Найбільший попит у дітей на «Гаррі Поттера». Просять енциклопедії, казки. «Чарлі та шоколадну фабрику» теж дуже часто замовляють. Тим, кому від 3-х до 7 років — потрібні букварі та прописи, щоб вчитися читати та писати. Мамам також потрібні книжки. Особливо — психологічна література, з проблем виховання дітей. Вже є потреба у жіночих романах, і це тішить».

Як взяти участь в акції:

Долучатися до акції можуть всі охочі. Потрібні книжки українських класиків, сучасних українських письменників, або переклади класики світової літератури на українську мову.

Книжки можна привезти особисто в Публічну бібліотеку ім. Лесі Українки за адресою: м. Київ, вул. Тургенівська 83-85 з понеділка по п’ятницю з 11:00 до 16:00. Або надіслати на відділення 358 або 292 Нової Пошти в місті Києві на ім’я завгоспу бібліотеки Трофименко Володимир Ігорович (тел. +380 681 393 141).

Перейти до спискуВерсiя для друку