Головна  →  Новини  →  24 липня 2015

Вийшов новий номер літературно-мистецького журналу «Київ», співзасновником якого є Київська міська рада

Свіже число журналу «Київ» знайомить своїх читачів з сучасною молодою поезією з громадянськими і патріотичними мотивами, яка представлена віршами поетів-учасників поетичного вечора «Східний фронт: поезія активної позиції».

У передмові до цього блоку знаний український поет, письменник і журналіст Олег Коцарев пропонує читачеві подивитися «як сучасна українська поезія переосмислює, приймає нинішні реалії. Як із асоціативності, звукових ігор, пошуку пружної динаміки, сюжету й метафори народжується особлива, саме сьогоднішня громадянська лірика. Можливо, в ній менше пафосу, ніж раніше, проте більше напруги. І доволі несподівано з’являється вихід у вертикальний метафізичний вимір».

Вірші старшого покоління представляє Микола Семенюк і Петро Перебийніс, багатолітній головний редактор «Києва» (саме за його часів журнал користувався величезною популярністю і мав десятки тисяч тиражу).

У новому випуску почали друкувати дуже цікавий роман В’ячеслава Сахна про громадянську війну в Африці. У ньому чимало паралелей із нашими подіями. Крім цього, у блоці Проза – прекрасні літератори Олександр Жовна, Євгенія Кононенко. На сторінках журналу зі своїми оповіданнями дебютують молоді авторки Марина Єщенко і Марина Варич, які нещодавно були відмічені Видавничою радою при Департаменті суспільних комунікацій КМДА.

У Публіцистиці вміщено спогади Сергія Руднєва про перебування у фашистській неволі в роки Другої світової війни і допис Миколи Рябого про українського поета і прозаїка Андрія М’ястківського.

У Критиці Іван Прокоф’єв розмірковує про грані поетики Петра Перебийноса.

Мистецтво представлене роботами молодої київської художниці Марини Ващенко, а також Всеукраїнським мистецьким благодійним проектом «ART-комбат», учасниками якого стали ветерани АТО – бійці 12-го Київського батальйону.

Як зазначила головний редактор журналу «Київ» Теодозія Зарівна, при вибудові чергового номера першість надається київським авторам і київській тематиці:

– Для нас головне – якість, але ми пам’ятаємо, що ми − київський журнал. Ми даємо картину літератури у її кращих текстах та іменах. Велику увагу ми приділяємо молодим. Також традиційно ми друкуємо краєзнавчі розвідки, які люблять наші читачі (а ми мусимо доконче враховувати їхню думку), мистецтвозначі огляди, літературну критику, публіцистику. Випадкових у нас не буває. Журнал завжди мав високий професійний рівень, і ми про нього дуже дбаємо.

Перейти до спискуВерсiя для друку