Головна  →  Новини  →  3 серпня 2015

Українці розділилися у своєму ставленні до вітчизняних ЗМІ. Вперше у лідери громадської довіри вийшли волонтери

Про це повідомила директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час круглого столу «Кому більше довіряють українці: владі, громадськості, ЗМІ?..», який пройшов сьогодні в «Укрінформі»:

– Якщо говорити про тенденцію громадської думки, що стосується ставлення до різних державних і соціальних інституцій, то тенденція цілком очевидна. Причому зміни сталися за останні півроку, якщо порівнювати з груднем минулого року. Все більше і більше суспільство, на жаль, розчаровується у державних інституціях, втім зростає довіра до недержавних. Це серйозна проблема. Адже громадські інституції і волонтери не можуть підмінити собою державні структури. Ми втрачаємо час. Люди втрачають віру і втрачають довіру. Довіра до ЗМІ України ніколи не була такою низькою.

Так, за результатами дослідження, лідерами суспільної довіри стали волонтери (довіряють 67%). Їм довіряють зараз навіть більше, ніж церкві. Більше того, не дивлячись на те, що результати довіри до церкви цілком позитивні (баланс довіри-недовіри становить +34%), але не такі, як раніше. Традиційний лідер довіри – церква – дещо втратила, отримавши найнижчий результат за останні 5 років.

Практично порівну розділилися українці у своєму ставленні до вітчизняних ЗМІ, хоча, як відмічають соціологи, рівень довіри до них падає. Вже два роки поспіль найвищий рівень недовіри мають засоби масової інформації Росії.

Позитивним у фонді також назвали баланс довіри-недовіри до громадських організацій (+13%).

За оцінкою соціологів, за останні півроку ставлення України до влади, вирівнюється, але саме у плані зменшення позитивного ставлення. Якщо раніше частина України довіряла новій владі, а частина ні, то зараз більше переважає недовіра, причому в усіх регіонах України.

Соціологи також відзначили високий рівень недовіри до усіх правоохоронних органів, причому недовіра до них за п’ять останніх років істотно зросла.

Падає і довіра до місцевої влади.

Дослідження провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва» та соціологічна служба Центру Разумкова з 22 по 27 липня 2015 року. Опитано було 2011 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Детальніше – за посиланням.

Перейти до спискуВерсiя для друку