Головна  →  Новини  →  13 серпня 2015

Єдина країна: запорізькі артисти везуть до Києва унікальну виставу – «Запорожець за Дунаєм»

До Дня Незалежності України, 22 серпня, на території Печерського ландшафтного парку «Співоче поле» пройде ландшафтне театралізоване дійство «Запорожець за Дунаєм». Це масштабний мистецький проект Запорізької обласної філармонії.

Неповторність проекту полягає у поєднанні музичного матеріалу опери з сучасними вимогами до видовищних постановок та оригінальними технічними рішеннями, а головна патріотична ідея стала домінантною і наповнила твір почуттями любові та відданості Вітчизні.

Цікава постановка, професійне виконання, чудові ландшафтні декорації, неперевершена енергетика музею просто неба подарують незабутні враження та занурять глядачів в атмосферу козацької доби.

Всього на сценічному майданчику водночас задіяно майже 150 учасників видовища: єдиний в області професійний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», керівник − заслужений діяч мистецтв України Лілія Гринь; музична візитівка Запорізького краю − академічний симфонічний оркестр під керівництвом народного артиста України Вячеслава Реді; провідні солісти Запорізької обласної філармонії, Дніпропетровського академічного театру опери та балету; січові козаки з о. Хортиця, отаман Юрій Капішинський; учасники Всеукраїнської федерації «Спас».

Керівник проекту – генеральний директор Запорізької обласної філармонії, заслужений працівник культури України Ірина Конарєва.

Сьогодні, як ніколи актуальними і важливими для нас стали теми, пов’язані з патріотизмом, любов’ю до рідної землі, вивченням історії та звичаїв нашого народу. І в цьому вистава «Запорожець за Дунаєм» є живою енциклопедією з історії козацтва.

Детальніше про це – у комунальних засобах масової інформації. Газета «Вечірній Київ», телеканал «Київ», радіостанція «Радіо Київ – 98 FM» виступили інформаційними спонсорами мистецького проекту.

Довідково.

Опера «Запорожець за Дунаєм» є надбанням світової оперної сцени і залишається однією з відомих, її ставлять в оперних театрах України та за кордоном. Опера «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського оповідає про козаків, які після скасування Запорізької Січі в 1775 році бігли за Дунай, де і побудували нову Січ. Сила опери – не лише в реалістичному змалюванні життя простих людей, а й в національній ідеї, що стала домінантною і наповнила твір патріотичним змістом. Музичний та драматичний матеріал постановки насичений яскравими образами та сценами життя козаків, з їх буднями та святами, а головне − любов’ю до рідної України.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку